Bare det å tenke tanken er for svært mange i Norge – spesielt i Finnmark – helt utenkelig: russerne er våre naboer, vi må opprettholde samarbeidet over grensene i Barentsregionen, vi har aldri vært i krig med hverandre, sovjetrusserne frigjorde Øst-Finnmark fra den tyske okkupasjonsmakten, vi har et godt samarbeid innen fiskeriforvaltning osv, osv. Men noen må tenke tanken for at en spire av bevissthet skal kunne sås. Jeg personlig håper inderlig at et slikt scenario aldri finner sted.

I dagens geopolitiske situasjon må man kunne se for seg en teoretisk mulighet for en russisk invasjon av østlige deler av Finnmark. For at et slikt scenario vil være realistisk må følgende forutsetninger være på plass:

  • Krigen mellom Russland og Ukraina eskalerer ytterligere
  • Russland okkuperer områder i Latvia og/eller Estland
  • Vesten med NATO, USA og EU velger å gå inn med aktiv militær støtte til Ukraina, som vil føre til en kraftig tilspissing av krigen
  • Russland fortsetter sine trusler om å bruke kjernefysiske våpen
  • Alle former for forhandlinger bryter sammen
  • KGB-FSB-regimet fortsetter å holde makten, som jeg anser som svært sannsynlig, selv etter at Putin er fjernet

Situasjonen i nordområdene er ikke så rosenrød som mange aktører på norsk side vil ha det til. Rett over grensen fra Kirkenes ligger den lille byen Sputnik, som er hjemstedet til 61. marineinfanteriregiment. Helt siden juni har spesialstyrker herfra deltatt aktivt i kamper i Øst-Ukraina, og de har lidt betydelige tap. Litt nærmere grensen mot Norge ligger Petsjenga, der den 200. motoriserte geværbrigade har sin hovedbase, med over 40 tanks av typen T-72 B3, Uragan- og Grad-batterier og 3000 soldater. Poljarnyj: 420. spesialetterretningssenter (“spetsnaz”). Denne garnisonen er forlagt 76 km fra Storskog grensestasjon, målt etter hovedveien. Å liste opp alt som finnes av hær-, luft- og flåtestyrker på Kola-halvøya vil ta for stor plass.

Korzunovo: flyplass ved Zapolyarnyj, noen få km fra norskegrensen. Denne var i bruk til et stykke ut på 90-tallet, og selv om flystripen er i en dårlig forfatning i dag vil det ikke ta mange ukene å gjøre den operativ igjen.

Kurtuzovo flyplass

Korzunovo flyplass i dag: ikke i helt tipp-topp stand

En tenkt mulighet er at “høflige grønne menn” dukker opp i Latgale øst i Latvia som en russisk test av NATOs artikkel 5. Per i dag har ikke NATO mulighet til å forhindre en slik aksjon, og vil måtte ty til våpen for å drive inntrengerne ut. Konflikten vil tilspisses ytterligere, og russerne vil trolig sette i gang sin “Aksjon Finnmark”. Den som tror at det ikke foreligger en slik plan, som etter all sannsynlighet er svært detaljert, er naiv. Under Sovjettiden hadde russerne meget detaljerte angrepsplaner, med kart over Tromsø by som viste maksimalt vegtrykk for alle byens sentrale gater og veier.

Norges forsvarslinje går langs Skibotndalen i Troms, og Finnmark har siden tidlig i den kalde krigen vært ansett som en lett buffersone som ville bli slukt svært raskt av en russisk invasjonsstyrke.

En russisk okkupasjon vil skje hurtig, og vil møte nesten ingen motstand. Russiske styrker vil nå frem til Varangerbotn i løpet av få timer. Ved å ta kontrollen over Tana bro vil hele Varangerhalvøya snart være under russisk kontroll. Høybuktmoen flyplass vil nok ikke ha noen stor verdi, siden den forhåpentligvis vil bli sprengt i filler av den lille norske forsvarstyrken. Det russerne vil kunne dra nytte av er isfrie dypvannshavner, som Kirkenes, Vardø, Båtsfjord og Berlevåg, i tillegg til det å demonstrere rå makt.

Et stort internasjonalt press (som russerne normalt ikke bryr seg om) vil trolig kunne stoppe russerne her. Med kontroll over Øst-Finnmark, og spesielt etterretningsbasen i Vadsø, ville de få bedre kontroll for gjennomføring av maritime operasjoner vestover fra Kola. Kirkenes (med totalt 3500 innbyggere) har flere hundre russiske borgere som bor fast på tettstedet. De fleste av disse ser russisk zombie-TV hver dag, og flere vil trolig møte en invasjon med glede.

Måtte Gud forby at et slikt scenario skulle bli virkelighet, men vi må nå være forberedt på det verste fra et naboland som ikke bare okkuperer deler av sine naboland med krigsmakt, men som også ser ut til å piske opp en stemning hjemme som forbereder nasjonen på en storkrig.

http://en.censor.net.ua/photo_news/311360/russia_secretly_deploys_unit_of_the_61st_naval_infantry_brigade_to_ukrainian_border_photos

 

Advertisements